בשלב בו נפרדים בני המשפחה מהורה הם ניצבים בצומת משמעותית שיש בה רגשות סוערים וגם סימני שאלה על העתיד שנפרס מולם. כאשר אחד הסעיפים המורכבים והמשמעותיים הוא ענין הירושה. וככל שיש לנפטר יורשים רבים יותר כך עשוי העניין להיות טעון יותר. אבל לפני שממהרים להיות מאושרים בדירת הירושה ולטוות חלומות בדבר עתיד כלכלי יציב וטוב יותר כדאי לכם לזכור – לא פעם מורישים הורים דירה שעדיין רובצת עליה משכנתא. והחוק קובע כי החזר המשכנתא עבור הדירה מוטל על היורשים.

מדוע יש משכנתא על הדירה?

אמנם מקובל לחשוב כי לצעירים יש משכנתא אותה טרם סיימו לשלם, ואילו מבוגרים כבר סיימו זה מכבר את התשלומים, מה גם שבנקים לרוב לא יוכלו לאשר משכנתא למבוגרים בשל אי היכולת שלהם להשתכר ולעמוד בהחזרים. אם כי יש מספר מקרים שמסבירים את עובדת הימצאות המשכנתא.

  • משכנתא הפוכה – העלייה בתוחלת החיים מעמידה את המבוגרים מול סיטואציה מורכבת בה הם צריכים לכלכל את עצמם ולדאוג לפרנסה עוד שנים ארוכות לאחר הפרישה. מניין להם הכנסות ברמה מספקת? הבנקים מציעים אפשרות של משכנתא הפוכה. מה זה אומר? הבנק מעניק לקשיש מידי חודש קצבה קבועה תמורת רכישת זכות בנכס שלו. כאשר הקשיש עוזב את העולם מחשבים כמה אחוזים מהנכס שייך לבנק וכמה אחוזים ממנו יועברו ליורשים.
  • מוות בגיל צעיר – אפשרות נוספת וטראגית היא מוות של אדם בגיל צעיר. למרות שהוא עדיין לא הגיע לגיל מבוגר ואף לא סיים לשלם את המשכנתא על הדירה שלו הוא עזב את העולם.

מה עושים במקרה כזה?

בכל מקרה בו אדם נפטר ומותיר אחריו ירושה יש לטפל בעניין ולהגיע להסדר בין היורשים על פי החוק. כמובן שבמידה וקיימת צוואה חלוקת הירושה תתבצע על פי האמור בה. אך בכל מקרה של שאלה או חילוקי דעות יהיה נכון לפנות לעורך דין ירושה במטרה לבחון את נוסח החוק ולמצוא את הדרך הנכונה לחלוקת הרכוש בין היורשים. כמובן שחלוקת הרכוש מתייחסת גם למחויבויות ולהחזר החובות.

הבנק, היורשים והמשכנתא

במקרה כזה בו אדם שמשלם משכנתא נפטר והוריש את הדירה ליורשים יהיה על הבנק לפנות ליורשים ולדווח על החוב הקיים תוך שלושה חודשים מהפטירה. לאחר מכן לא יוכל הבנק להציג את החוב ולדרוש את התשלום שלו. כמו כן הבנק מורשה לתבוע מהיורשים החזר חוב בגובה סכום העיזבון שהותיר אחריו הנפטר, גם אם החוב של הנפטר גבוה מסכום העיזבון לא יוכל הבנק לדרוש מהיורשים לעמוד בהחזרים. כללים אלו נקבעו כדי להגן על היורש.

ומה בדבר ביטוח החיים?

אם כי חשוב לזכור כי בכל תהליך לקיחת משכנתא נדרש הלווה לבטח את עצמו בביטוח חיים, וזה אומר שמיד לאחר הפטירה יש לפנות בתביעה לחברת הביטוח כדי לבדוק את הזכויות ולראות אילו תשלומים יושתו על חברת הביטוח.